kerítés festés

Kerítések kapuk tető dobozolás festését vállaljuk olcsón precízen nyugdíjas kedvezménnyel!
Hívjon minket bizalommal ingyenes felméréssel!
Néhány tudnivaló a Kerítés festésről.
Fontos az előkészülés!
Alapkövetelmény a rozsdától, régi festékmaradványoktól és zsíros szennyeződésektől megtisztított felület. Ezt a legjobb eredménnyel mechanikai tisztítással, drótkefével vagy drótkoronggal történő rozsdátlanítással tudjuk elérni. A zsírtalanítás leghatékonyabb módja a mosószeres vízzel majd tiszta vízzel történő lemosás. Oldószerek rosszabb eredménnyel alkalmazhatók, mert ezekben a zsírok feloldódnak, így a felületen elkenjük azokat, és az oldószer elpárolgása után ismét a felületen lesznek.

Festés

Az acél és vas felületeket először korróziógátló alapozással kell ellátni. Ezeket a termékeket minden esetben ecsettel hordjuk fel, hogy a felület egyenetlenségeibe minél jobban be lehessen dörzsölni a korróziógátló pigmenteket. A korróziógátló réteg száradása után a közbenső réteget kell felhordani. Ezt külső térben célszerű minimum két rétegben megtenni, mert a bevonatunkat a réteg vastagsága is védi a tönkremeneteltől.

Fakerítés festése

A fafelületeket manapság legtöbben nem fedőfestékkel festik, hanem lazúrréteggel látják el. Amennyiben mégis a fedőfestés mellett döntünk, a kivitelezés módja a korróziógátló alapozás kivételével azonos a fémfelületek festésénél leírtakkal. A felület ebben az esetben is legyen gomba- és rovarfertőződéstől és egyéb szennyeződésektől mentes. Tartósan festeni csak ép, megfelelően legyalult, jó minőségű faanyagot lehet. A lazúrral történő felületképzés további odafigyelést igényel. Mivel a lazúr jellegéből adódóan nem fedi el a felületet, a károsító UV-sugárzás könnyebben hozzáfér a fa felületéhez. Minél sötétebb színt választunk a lazúr kínálatból, annál tartósabb lesz a bevonat.
A kerítéselemek lehetnek puhafából (fenyő) vagy keményfából (akác, tölgy). A puhafa fajták kevésbé tartósak, komolyabb gomba- és rovarkártevő elleni védelmet igényelnek, sok esetben lenolaj kencével kell a festés előtt pórustömíteni. Új felületek esetében a pórustömítés előtt alkalmazzunk favédő alapozót, olyat, ami a lazúrunkhoz illeszkedik. Fafelületek festésénél mindig vegyük figyelembe, hogy a fa „élő” anyag, csak akkor festhető, ha légszáraz állapotú.

Kültéri fafelületek kezelése

A teraszon, kertben mindenképpen, de még egy apró balkonon is elengedhetetlen a kültéri fafelületek megfelelő kezelése, legyen szó kerti bútorról, teraszburkolatról, korlátról, pergoláról, vagy bármilyen, fából készült kiegészítőről. Ápolás nélkül ugyanis a fafelületek idővel nem csak színüket vesztik, de repednek, korhadnak és jó eséllyel hamarabb tönkremennek, mint szeretnénk.

Faszerkezetek felületkezelésének fontossága

A kültéri fafelületek legnagyobb ellenségei a nedvesség és a napsugárzás, emellett a különféle kórokozók. Védelemre szorulnak a kültéri fa és nád bútorok, valamint az ácsolt faszerkezetek, kerítések, pergolák is. Mivel a fa egy természetes anyag, ezért megfelelő kezelés nélkül idővel kiszáradhat, megrepedezhet és elszíneződhet.

A fakerítéseket leginkább a korhadás fenyegeti, emiatt ezeket néhány évenként fakonzerváló szerrel kell kezelni. Csak a teljesen kiszáradt faanyagot tudjuk hatékonyan kezelni, és azt is csupán száraz időben, különben nem szívódik be kellőképpen a festék

A kerítések, legyenek azok fémből vagy fából készültek, állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezért a felületeik védő bevonata idővel elöregszik, és felújításra szorul. Ennek elhanyagolása állapotuk viszonylag gyors romlásához vezet. Az ilyen munkákat célszerű nyáron elvégezni, amivel elejét lehet venni az állapotuk további károsodásának

Fontos az alaposság

Bármilyen anyagú a kerítés bevonata, felújításánál mindig három munkafázist kell alaposan elvégezni. Az első a felületek megtisztítása, a málló részek eltávolítása. Ezt huzalkefével, csiszolással kell elvégezni, majd a felületek zsírtalanítása következhet. A második fázisban az alapozás, illetve a pórustömítés következik, és a végső munkafázisban kerülhet sor a fedőréteg felhordására. Azt pedig, hogy az adott kerítés felújításához milyen bevonó anyagokat célszerű használni, azt a kerítés anyaga és állapota alapján célszerű eldönteni.A fém kerítések alapanyaga acél, ková­csoltvas, melyek esetleg horganyzott felületűek is lehetnek. Ezek felújító festékanyagai jelentősen eltérhetnek egymástól, általában azok a festékek, amelyek az úgynevezett vasfémekre alkalmazhatók, többnyire nem alkalmasak a horganyzott felületek festésére. A felületükről azonban mindenképpen el kell távolítani a málló fedőréteget, rozsdás részeket és a zsíros szennyeződéseket. Ez a művelet különféle erős huzalkefékkel, esetleg szerszámgépbe fogott körkefékkel meggyorsítható.
A fából készült kerítéseket és kapukat manapság már ritkán festik le valamilyen fedőfestékkel, felületüket inkább a különféle lazúrokkal vonják be de ez persze variálható

  • A fakerítéseket leggyakrabban a lazúrok valamelyikével szokás bevonni. Mivel a lazúr jellegéből adódóan nem fedi el a felületeket, a károsító UV-sugárzás ellen a világos árnyalatúak alig védik a faanyagot. Ezért észerűbb a közepesen sötétebb színű lazúrokat választani, amelyek pigmentje nagyobb védelmet biztosít a bekent felületeknek!

Keressen minket! kérdezzen vagy kérjen árajánlatot és mi válaszolunk önnek!